Boerderij
Ons biologisch-dynamische landbouwbedrijf is gelegen aan de rand van Dronten, grenzend aan het Wisentbos. Op de zeeklei bebouwen wij een oppervlakte van vijfentachtig hectare. Dit doen we samen met de voltijdstudenten. Zo leren zij het vak in de praktijk. Het versterken van de samenhang tussen mens, dier, plant en bodem is de basis van ons gemengde bedrijf. Het gemengde bedrijf houdt in dat we zowel dieren houden als gewassen telen. Zo telen we naast groenten en aardappels ons eigen veevoer. Op deze manier streven wij naar een gesloten kringloop aan grondstoffen binnen ons eigen bedrijf. De compost en dierlijke mest gaan vervolgens terug op het land. Zo wordt de bodem verrijkt en kunnen we op lange termijn voedzame en hoogwaardige gewassen telen voor mens en dier. Al onze eigen producten worden met het Demeter-keurmerk zowel lokaal, nationaal als internationaal verkocht. Meer weten over de biodynamische methode? Klik dan hier.
Tuinbouw
Op ons tuinbouwbedrijf telen wij op drie hectare meer dan dertig soorten groenten. Wij werken zowel in een koude kas van 4.000 m2 als in de volle grond rondom de kas. Hierdoor kunnen wij bijna jaarrond groenten telen. Onze producten zijn erg divers en variëren van sla tot peultjes, van bieten tot spitskolen en van tomaten tot bossen kruiden.
Veel van onze oogst doen wij met de hand. Het planten en zaaien van gewassen doen we grotendeels mechanisch, net als een gedeelte van onze onkruidbeheersing. Ook werken wij samen met diverse zaadgoedleveranciers om zaadvaste rassen te vermeerderen en in stand te houden.
Wij verkopen deze groenten direct in onze Hofwinkel en elke zaterdag op de boerenmarkt in Almere.
Veehouderij
Op het melkveebedrijf houden wij een kudde van 50 koeien. Onze kudde bestaat uit het oud-Hollandse ras Groninger Blaarkop. Deze robuuste runderen hebben een zogenaamd dubbel doel: zij leveren zowel melk als vlees. De integriteit van de dieren staat centraal. De koeien kunnen eten en bewegen naar eigen aard. Onze koeien behouden dan ook hun hoorns. De melk van de koeien wordt geleverd aan EkoHolland en is ook rauw te verkrijgen bij de melktap naast de Hofwinkel. Een deel van de melk wordt verwerkt tot gepasteuriseerde kaas in onze eigen kaasmakerij.
In de zomer gaan de koeien dag en nacht naar buiten en in de winter staan zij lekker warm in de stal. De jonge dieren lopen in het Wisentbos waar zij Staatsbosbeheer helpen om de weides in goede staat te houden. Het voer voor onze koeien komt zo veel mogelijk van onze eigen akkers. Naast de heerlijke melk, voorzien de koeien ons ook in de benodigde mest. Deze wordt gebruikt om de gewassen die groeien op de akkerbouw- en tuinbouwpercelen te bemesten.
Akkerbouw
Op het akkerbouwbedrijf telen wij een variëteit aan groenten voor de bewaring en verwerking. Denk hierbij aan verschillende granen, wortelen, uien, aardappelen, maar ook aan verse knoflook, kolen en pompoenen. Ook vermeerderen wij granen en zaaizaad. De percelen beslaan 80 hectare. Het planten en zaaien, de verzorging en de oogst gebeurt vrijwel geheel mechanisch. Kenmerkend voor ons bedrijf is het gemengde karakter. De zomerweides voor het melkvee en het grasland voor hun wintervoer zijn onderdeel van de vruchtwisseling. De koeien grazen dus elk jaar op een andere plek en tegelijkertijd zorgt het meerjarige grasland voor rust in de bodem. De mest van de koeien uit de potstal wordt gebruikt om het land te verrijken met voedingsstoffen. Zo vormt het bedrijf een gesloten kringloop.
Kringlooplandbouw in de praktijk
Het Louis Bolk instituut heeft in 2020 uitvoerig onderzoek gedaan naar kringlooplandbouw op Warmonderhof. Op basis van ervaringen, bedrijfsdata en modellering van de organische stof- en stikstofdynamiek zijn het productieniveau en de duurzaamheid ervan, de milieubelasting en de economische resultaten van ons bedrijf kritisch belicht en gespiegeld aan gemiddelde resultaten van biologische en gangbare melkvee- en akkerbouwbedrijven. Daarnaast worden de effecten op het landschap in kaart gebracht indien Nederlandse consumenten zich puur regionaal zouden willen voeden van bedrijven zoals Warmonderhof. Klik hier voor het rapport van het Louis Bolk Instituut.