Werkwijze
Sinds de oprichting van Warmonderhof in 1947 bewerken wij het land op biologisch-dynamische wijze. Binnen deze werkwijze wordt het landbouwbedrijf als geheel benaderd en staat de samenhang tussen mens, dier, plant en bodem centraal. Het vinden van de samenhang tussen de verschillende bedrijfsprocessen betekent dat we in onze bedrijfsvoering streven naar een gesloten kringloop. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk de integriteit van plant en dier te behouden. Zo hebben onze koeien hoorns, houden we kippen mét hanen en kiezen we wanneer mogelijk voor zaadvaste rassen. Door ons te focussen op het creëren van een gezond systeem en basis, zijn wij ervan overtuigd dat we op deze manier ook gezonde voeding voortbrengen.
De biologisch-dynamische (biodynamische) teeltmethode wordt gezien als de eerste vorm van natuurvriendelijke landbouw. Ze is ontstaan in de jaren twintig vanuit bezorgdheid over de introductie van kunstmest en chemische middelen. In 1924 verzorgde Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, de zogenaamde ‘Landbouwcursus‘ aan een groep boeren en grondbezitters. Dit moment vormt het begin van de ontwikkeling van de biodynamische landbouwbeweging.
In de jaren dat rationalisatie en schaalvergroting de norm was, zijn biodynamische boeren altijd blijven werken vanuit de overtuiging dat het anders moest kunnen. Al honderd jaar staat de biodynamische landbouwbeweging voor een gifvrije, grondgebonden, diervriendelijke, duurzame, natuurinclusieve en regeneratieve landbouw. Biodynamische boeren behoren tot de eerste ondernemers die biodiversiteit een plek gaven op hun landbouwbedrijven, door hagen te planten of poelen te graven. Ook zijn het biodynamische tuinders die Community Supported Agriculture (CSA) bedrijven ontwikkelden en daarmee een inspiratiebron zijn (geweest) voor vele hedendaagse concepten.
Lange tijd heeft de biodynamische landbouw een oudbollig imago gehad. Echter, de kennis van gezonde landbouw begint steeds meer en breder door te dringen in de samenleving. Gezondheid is geen geïsoleerd begrip en het belang van de samenhang tussen mens en natuur wordt erkend. De markt voor biodynamische producten is in 2023 wederom gestegen, het aantal bedrijven en het areaal groeiden licht en mensen tonen interesse in biologische en gezonde voeding. Biodynamische voedingsproducten zijn in de winkel te herkennen aan het Demeter-keurmerk. Kijk op de website van Demeter om te zien aan welke voorwaarden producenten moeten voldoen om het Demeter-keurmerk te mogen voeren. .